Jurista padomi

Esam daudzbērnu ģimene, 6 gadus stāvējām rindā, lai saņemtu dzīvokļi no Rīgas pašvaldības, taču pa šo laiku rinda praktiski nav virzījusies uz priekšu. Pēc 2 gadiem vecākajam bērnam būs 18 gadu, un mēs zaudēsim tiesības saņemt dzīvokli no pašvaldības. Vai ir noteikts laika periods, kurā vietējai pašvaldībai ir pienākums nodrošināt dzīvokli? Vai ir kādas citas valsts atbalsta programmas daudzbērnu ģimenēm, lai atrisinātu mājokļa problēmu?

20.07.2021 Irina Štromberga, Juriste

Diemžēl normatīvie akti nenosaka noteikumus daudzbērnu ģimeņu nodrošināšanai ar mājokļiem no pašvaldības. Visu nosaka katras konkrētās pašvaldības iespējas.

Lai palīdzētu daudzbērnu ģimenēm, valsts ir izstrādājusi divas programmas: valsts bankas garantiju un valsts subsīdiju mājokļu iegādei vai rekonstrukcijai. Abas programmas īsteno valsts finanšu institūcija Altum. Abas programmas tiek īstenotas sadarbībā ar noteiktām bankām: Swedbank, SEB banku, Luminor, Citadele banku, PrivatBank un Bigbank.

Lai izmantotu šīs divas valsts programmas, ģimenei jāvēršas kādā no iepriekšminētajām bankām, lai saņemtu aizdevumu mājokļa iegādei vai esošā mājokļa rekonstrukcijai (ja rekonstrukcijas rezultātā tiks palielināta dzīvojamā platība).

Aizpildot aizdevuma pieteikumu, personai jānorāda, ka tā vēlas izmantot vienu vai abas valsts programmas: valsts garantiju un / vai valsts subsīdiju. Ja banka nolemj piešķirt personai aizdevumu, tā ar bankas palīdzību piesakās Altum dalībai šajās programmās.

Protams, katrai programmai ir savi kritēriji, kuru ievērošana ir nepieciešama, lai pieteiktos dalībai. Plašāka informācija par šiem parametriem un pašām programmām atrodama Altum mājas lapā.

Aktuāli