Ārkārtējā situācija Latvijā ir beigusies

10.06.2020 Aleksandrs Ļenkovskis, valdes loceklis

2020.gada 10.jūnijā Latvijas teritorijā beidzās ārkārtas situācijas darbība. Ņemot vērā ārkārtas situācijas izbeigšanu, ir notikušas izmaiņas galvenajos normatīvajos aktos, kas pieņemti saistībā ar Covid-19 infekcijas izplatību:

2020.gada 10.jūnijā stājās spēkā “Covid-19 infekcijas izplatības seku pārvarēšanas likums”, kura mērķis ir atjaunot vispārējo tiesisko kārtību pēc ārkārtējās situācijas beigām un nodrošināt Latvijas ekonomikas atbalsta un atjaunošanas mehānismus.

Jaunā likuma normas pamatā aizstāja likuma ” Par valsts apdraudējuma un tā seku novēršanas un pārvarēšanas pasākumiem sakarā ar Covid-19 izplatību” normas, kas zaudēja spēku vienlaikus ar jaunā likuma stāšanos spēkā.

2020.gada 10.jūnijā stājās spēkā “Covid-19 infekcijas izplatības pārvaldības likums”, kura mērķis ir atjaunot vispārējo tiesisko kārtību pēc ārkārtējās situācijas beigām un paredzēt pasākumus, kas nodrošina privātpersonu tiesību un pienākumu apjomu, kā arī efektīvu valsts un pašvaldību institūciju darbību.

Jaunā likuma normas pamatā aizstāja likuma “Par valsts institūciju darbību ārkārtējās situācijas laikā saistībā ar Covid-19 izplatību” normas, kas zaudēja spēku vienlaikus ar jaunā likuma stāšanos spēkā.

2020.gada 10.jūnijā stājās spēkā Ministru kabineta noteikumi Nr. 360 “Epidemioloģiskās drošības pasākumi Covid-19 infekcijas izplatības ierobežošanai” (izdoti saskaņā ar “Covid-19 infekcijas izplatības pārvaldības likumu”), kuru mērķis ir noteikt epidemioloģiskās drošības pasākumus un ierobežojumus, lai novērstu Covid-19 infekcijas izplatību.

Jauno noteikumu normas pamatā aizstāja 12.03.2020. Ministru kabineta rīkojuma Nr. 103 “Par ārkārtējās situācijas izsludināšanu” normas (ar turpmāko iepriekš spēkā esošo ierobežojumu atvieglošanu), kas zaudējis spēku saistībā ar ārkārtējās situācijas darbības beigām.

Aktuāli