Pilsonības vai pastāvīgās uzturēšanās atļauja Latvijā latviešu pēcnācējiem

29.07.2022 Irina Štromberga, Juriste

Juridiskais birojs Inlatplus bieži saņem pieprasījumus no dažādu valstu pilsoņiem, kuru sencis bija no Latvijas, vai viņiem ir iespējams iegūt pilsonību vai uzturēšanās atļauju Latvijā “pēc saknēm”.

Parasti ar šo izteicienu tiek saprasts fakts, ka viņam ir tiešais sencis, kurš dzīvoja Latvijas teritorijā līdz 1940. gadam un/vai bija latvietis.

Latvijas Republikas likumdevējs šādām personām ir paredzējis dažādas iespējas atgriezties Latvijā uz pastāvīgu dzīvi.

Repatriācija:

Saskaņā ar Latvijas Republikas likumu “Par repatriāciju” repatrianti ir personas, kuras brīvprātīgi pārceļas uz pastāvīgu dzīvi Latvijā, ja viens no radiniekiem taisnā augšupejošā līnijā ir latvietis vai lībietis. Repatrianta dzīvesbiedrs saņem repatrianta ģimenes locekļa statusu.

Repatrianta un repatrianta ģimenes locekļa statuss automātiski piešķir to turētājiem pastāvīgās uzturēšanās atļauju Latvijā.

Lai iegūtu šo statusu, jāpierāda: 1) ka tiešais sencis ir bijis latvietis vai lībietis, 2) radniecība ar šo senci.

Pilsonība:

Latvijas pilsonību ir tiesīgi saņemt latvieši, kuru vecāki vai vecvecāki bija latvieši un kuru tiešie senči dzīvoja 1881.gadā un vēlāk Latvijas teritorijā, kurā tā pastāvēja līdz 1940.gada 17.jūnijam.

Lai iegūtu šo statusu, ir jāpierāda: 1) ka pieteicējs pats ir latvietis, 2) ka viens no viņa vecākiem vai vecvecākiem ir latvietis, 3) ka iesniedzēja tiešais sencis dzīvoja Latvijas teritorijā no 1881.gada līdz 1940.gada.

Šis pilsonības iegūšanas pamats pieļauj dubultpilsonības rašanos ar jebkuru valsti.

Juridiskais birojs Inlatplus ir sniedz nepieciešamo palīdzību latviešiem un viņu pēcnācēju atgriešanai Latvijā: sniegt konsultāciju, sagatavot visus nepieciešamos dokumentus, sniegt pilnu atbalstu visā repatrianta vai Latvijas pilsoņa statusa iegūšanas procesā Latvijā.

Aktuāli