Vai pret Covid-19 vakcinētām personām ir nepieciešams pašizolēties pēc atgriešanās Latvijā?

19.05.2021 Jekaterina Nediļko, jurists

Saskaņā ar 2020. gada 9. jūnija Ministru kabineta noteikumu Nr. 360 “Epidemioloģiskās drošības pasākumi Covid-19 infekcijas izplatības ierobežošanai” (turpmāk – Noteikumi) 56.5 punktu, persona, kura pēdējo 14 dienu laikā uzturējusies Eiropas Savienības vai Eiropas Ekonomikas zonas valstī, Šveices Konfederācijā vai Apvienotajā Karalistē un var uzrādīt apliecinājumu, ka ir pagājušas piecpadsmit dienas pēc pilna vakcinācijas kursa pabeigšanas ar Eiropas Zāļu aģentūras vai līdzvērtīgu regulatoru reģistrētām vai Pasaules Veselības organizācijas atzītām vakcīnām atbilstoši vakcīnas lietošanas instrukcijai, var neievērot pašizolāciju pēc iebraukšanas Latvijā no iepriekšminētajām valstīm.

Prasība ievērot 10 dienu pašizolāciju joprojām paliek spēkā attiecībā uz personām, kas ierodas no valstīm, kas nav Eiropas Savienības vai Eiropas Ekonomikas zonas valstis, Šveices Konfederācijas vai Apvienotā Karaliste (Noteikumu 56.4 punkts).

Līdz brīdim, kad Latvijā tiks ieviests elektroniskās vakcinācijas sertifikāts, ārstniecības iestādes, kurām ir līgums ar Nacionālo veselības dienestu par vakcināciju pret Covid-19 infekciju, pēc vakcinētās personas pieprasījuma bez maksas latviešu un angļu valodās izsniedz apliecinājumu par personas vakcināciju pret Covid-19 (Noteikumu 62.7 9. punkts).

Ir vērts atzīmēt, ka uz 2021. gada 18. maiju pilnībā pabeigta vakcinācija neatbrīvo personu no prasības pirms iebraukšanas Latvijā iegūt negatīvu koronavīrusa testa rezultātu (Noteikumu 35.3 1. punkts). Pārbaude jāveic 72 stundas pirms ierašanās. Pieņemtais testa veids: molekulārs (PCR).

Aktuāli